piątek, 24 maja 2013

Pizza Italiana ;)

Pizza na szybko

Pół mąki wsypać do miski dać szczyptę soli.
Kostkę drożdży (100g) zalać bardzo ciepłą wodą  ze 2 szklanki takie z duraleksu (około 400 ml), łyżka cukru i łyżka oliwy, dobrze rozmieszać .

Zaczyn wlać do mąki i wymieszać łyżką póki się da, resztę ugnieść ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto ma mieć konsystencję ciastoliny :D miękkie i sprężyste.

W czasie gdy ciasto sobie zacznie pracować kroimy wszystko to co chcemy umieścić na pizzy. Następnie połowę ciasta układamy w ulubiony kształt na wysmarowanym oliwą papierze, możemy posmarować wierzch ciasta oliwą.
Układamy składniki i hop do pieca.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy pizzę na papierze na rozgrzaną blachę. Pieczemy około 15 minut - na oko widać kiedy pizza się lekko przyrumieni.


Dziś zrobiłam dwie, nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciach całego przebiegu, ale cyknęłam chociaż takie fotki :)

Polecam bo się szybko robi i jest bardzo smaczna, zwłaszcza wariacja z winogronami :D



Ciasto wychodzi cienkie , nie zapycha i jest bardzo smaczne :)

 


5 komentarzy:

Unknown pisze...

Chyba jutro zrobie:) Wyglada super, az glodna sie zrobilam, ale nie bede na noc sie opychac:/ a jak smakuje z winogronem?

Oskar pisze...

ale pysznie tu u Ciebie

Unknown pisze...

Dobrze,że ciasto cienkie,bo nie cierpię takiego grubego bochna;)Ja ostatnio mam luz w gotowaniu,bo przejął je mój synuś,który to uwielbia,wiec podsunę mu przepisik;)Niech robi!

Danka Witkowska pisze...

Kolejny rz robisz mi apetyt na te pyszności .U mnie lepiej w domu nie wspomiać o pizzy bo później nie dadzą mi spokoju i kończy się na pieczeniu.A ja lubię ją jeść tylko,że sera nie mogę i jak się skuszę to później odcierpię swoje łakomstwo dostając migreny.A bez sera to nie pizza,ale przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu.
PS.
A z kolanem jakoś radzę sobie okładami i mam nadzieję,że do poniedziałku przejdzie.Dzięki za troskę i pozdrawiam :)

Gosia pisze...

Pychotka :)), pizzę mogłabym jeść tonami :))