poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kaczka z jabłkami

Przepis od Ewy, wstawiam dokładnie tak jak napisała :)

..."Kaczkę w środku i na zewnątrz natarłam solą i nasypałam do środka czosnek rozgnieciony, rozmaryn i majeranek, roztarłam to po całej kaczce. Z wierzchu też posypałam tymi ziołami. Włożyłam do lodówki na całą noc. Ale podobno wystarczy na 2 godziny. Przed pieczeniem nałożyłam do środka kaczki dwa duże jabłka obrane i bez ogryzków. Spięłam to wykałaczkami. kaczkę nasmarowałam smalcem i piekłam w gęsiarce 2 godziny."...

Z wyjątkiem rozmarynu i gęsiarki bo takiej nie miałam. Piekłam w glinianym garnku 2 godz. Pierwszą godz pod przykryciem potem drugą bez pokrywki podlewając sosem z pieczenia. 
Wyszła pysznie!


Przed


Po 

5 komentarzy:

Efka Raj pisze...

Marzenko, taka właśnie miała wyjść. Aż ślinka leci jak się na nią patrzy :)
mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ilona Szczęsna pisze...

Zapachniało smakowicie;))
Ja jestem leń kulinarny i zrobienie zwykłego kotleta,to dla mnie koszmar i strata czasu.
Jak ja nie znoszę gotować:)
Pozdrawiam Cię Emciu i wszystkiego naj w nowym roku;)

Kozio lek pisze...

Wyglada bardzo smacznie:)

Lucy pisze...

ale smaka mi narobiłaś ja miałam wswięta kaczuchę ...tylko tym razem przed pieczxeniem poporcjowałam
ślinka mi pocieła

Emka pisze...

Wyglądała i smakowała super i podjęłam decyzję że częściej będzie gościć na moim stole. W końcu kaczek tak nie pędzą jak kurczaków i nie faszerują chemią.