Przepis od Ewy, wstawiam dokładnie tak jak napisała :)
..."Kaczkę w środku i na zewnątrz natarłam solą i nasypałam do środka
czosnek rozgnieciony, rozmaryn i majeranek, roztarłam to po całej
kaczce. Z wierzchu też posypałam tymi ziołami. Włożyłam do lodówki na
całą noc. Ale podobno wystarczy na 2 godziny. Przed pieczeniem nałożyłam
do środka kaczki dwa duże jabłka obrane i bez ogryzków. Spięłam to
wykałaczkami. kaczkę nasmarowałam smalcem i piekłam w gęsiarce 2
godziny."...
Z wyjątkiem rozmarynu i gęsiarki bo takiej nie miałam. Piekłam w glinianym garnku 2 godz. Pierwszą godz pod przykryciem potem drugą bez pokrywki podlewając sosem z pieczenia.
Wyszła pysznie!
Przed
Po
5 komentarzy:
Marzenko, taka właśnie miała wyjść. Aż ślinka leci jak się na nią patrzy :)
mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Zapachniało smakowicie;))
Ja jestem leń kulinarny i zrobienie zwykłego kotleta,to dla mnie koszmar i strata czasu.
Jak ja nie znoszę gotować:)
Pozdrawiam Cię Emciu i wszystkiego naj w nowym roku;)
Wyglada bardzo smacznie:)
ale smaka mi narobiłaś ja miałam wswięta kaczuchę ...tylko tym razem przed pieczxeniem poporcjowałam
ślinka mi pocieła
Wyglądała i smakowała super i podjęłam decyzję że częściej będzie gościć na moim stole. W końcu kaczek tak nie pędzą jak kurczaków i nie faszerują chemią.
Prześlij komentarz